(Nämä ohjeet ovat enemmänkin yleisiä ohjeita, ei sen kummemmin tiibetinmastiffeille suunnattuja)
Rekisteröity vai rekisteröimätön?
Älä tue pentutehtailua, osta vain paperillinen pentu! Ostamalla paperillisen pennun tiedät, että emän olot täyttävät todennäköisesti ainakin minivaatimukset (jotka ovat kyllä todella vähäiset mm. tarhan koon suhteen).
Puhdasrotuisen pennun rekisteröimättömyyteen ei ole mitään oikeaa syytä! Yleisimpiä syitä rekisteröimättömyyteen on se, että kyse on välipentueesta (vähintään 10kk oltava pentueiden välillä) tai että PEVISA:ssa vaadittavia terveystutkimuksia ei ole tehty tai tulokset ovat liian huonot, jotta pennut saataisiin rekisteröityä FI/ER-rekisteriin.
Kasvattaja saa yhden kerran liian tiheään pennutetun nartun pennut rekisteriin, joten jos kyse on todella yhdestä vahingosta, ei niitä siitäkään syystä tarvitse jättää rekisteröimättä. Myöskin ei PEVISAn mukaiset vaatimukset täyttävät pennut voi rekisteröidä EJ-rekisteriin (EJ = Ei Jalostukseen). Pennun rekisteröinti maksaa kalleimmillaan 68 euroa, joten hintaankaan ei voi vedota ;)
Eli mitään oikeaa syytä puhdasrotuisen pennun rekisteröimättömyyteen ei ole! Liuta selityksiä rekisteröimättömyyteen sen sijaan löytyy helposti niitä tehtailevilta...
Muuta mietittävää
Pentujen on tärkeää saada ihmiskontakteja pentuna, pahitteeksi ei toki ole kontaktit muiden koirien (kasvattajan omien), kissojen ja mahdollisesti myös esim. lampaiden kanssa.
Kuinka monta pentuetta pystyy hoitamaan kerralla? Tähän ei suoraa vastausta ole, riippuu tiloista, montako ihmistä osallistuu pentujen hoitoon jne jne. Jo yhden pentueen hoitaminen, ihan perushoitaminen; ruokkiminen, ulkoilutukset ja siivoaminen vievät tunteja päivittäin. Monestihan pentujen kanssa samaan aikaan on myös muut koirat hoidettavana.
Ennen lopullista ostopäätöstä käy katsomassa pentujen oloja! Ovatko pennut avoimia, pääsevätkö pennut ulos useasti päivässä (tämä helpottaa myös sisäsiistiksi opettelua uudessa kodissa), saavatko pennut tutkia ympäristöään, vai joutuvatko viettämään kaiken aikansa yhdessä ja samassa huoneessa?
Samalla tutustut myös pentueen emään, jonka vaikutus pentujen tulevaan käytökseen on huomattavan suuri, kuten toki olojen muutoinkin. Tottuvatko pennut normaaliin ääniin kuten televisioon, kahvinkeittimen porinaan ym. Vaikka monet tiibetinmastiffit elävät vain ulkokoirina, on tärkeää että pentu on tottunut myös synnyinkodissaan normaaleihin ääniin, eihän sitä pientä pentua kuitenkaan uudessa kodissakaan heti tarhassa 24/7 pidetä.
Lähes kaikissa pentuilmoituksissa vanhemmat ovat vähintäänkin hyväluonteisia… Lisäksi osassa vielä upeita, kauniita, terveitä ym. Ei kait nyt kukaan kirjoita myynti-ilmoitukseen, että vanhemmat omaavat huonon luonteen, terveydessäkin on vähän sanomista?? :D Eli suhtaudu varauksella lukemaasi, etenkin ylistäviin mainospuheisiin. Luonteesta kuitenkin saat ainoan oikean kuvan tavatessasi koirat omalla kotipihallaan.
Terveydestä taasen saat todellisen tiedon koiranetistä http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx Aina ei kannata luottaa kotisivuilla oleviin tuloksiin, valitettavasti niille kotisivuille sattuu välillä lipsahtamaan virheitä, myyjälle edullisempaan suuntaan ;)
Koiranettikään ei kerro kaikkea, läheskään. Vaikkapa epilepsiaa ei siellä ole, etkä sitä saa sinne merkattua edes halutessasi, ennen kuin koira kuolee, jolloin voit laittaa syyksi epilepsian. Katso siis vanhempien tulosten lisäksi myös heidän sisarustensa terveyttä, isovanhempien ym, etenkin niiden kuolleiksi merkatuiden. Ja mitä linjatumpi koira on (mitä suurempi sukusiitosprosentti), sitä tärkeämpää on, että on linjattu terveeseen koiraan.
Ostanko koiran, vai otanko sijoituskoiran?
Kun ostat koiran, on se koira sinun omasi. Sijoituksessa taas kasvattaja jättää oikeuden tehdä pennut ja kasvattaja omistaa koiran, se vain asuu luonasi.
Sijoituksen ollessa kyseessä maksetaan koirasta vakuusmaksu ja sopimus tehdään sijoitussopimuksena, ei minään hinnan alennuksena myyntisopimukseen (valitettavasti tätäkin käytetään, kasvattaja yrittää ottaa täyden hyödyn irti hyväuskoisesta koiranostajasta ja myy pennun ”hinnan alennuksen” kautta, esim. pennun hinta 2000, hinnan alennus 500, kasvattajalla oikeus tehdä pennut). Tämä maksettu vakuusmaksu palautetaan kun sopimuksen ehdot ovat täyttyneet, eli pennut syntyneet. Jos pentuja ei koiralla tehdä (maks. 4-v ikään mennessä nartuilla), siirtyy koiran omistajuus sijoituskodille ja kasvattajalle jää koirasta maksettu vakuusmaksu.
Myös kennelliiton kurinpitolautakunnassa on käsitelty ”myyntejä” joissa todellisuudessa pentu on ollut sijoitettu. Päätöksiä näistä kurinpitolautakunnan päätöksistä löytyy koiramme-lehdestä.
Älä siis suostu mihinkään ylimääräisiin (sijoitussopimuksen kaltaisiin) ehtoihin pentua ostaessasi, ellet halua sijoituskoiraa, jolloin sopimus tehdään sijoitussopimusta varten luodulla kennelliiton pohjalla.
Sijoitussopimuksen löydät täältä http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/9F1DEC93-C6C2-478D-9CA2-CBF96F79BEF1/0/sijoitussopimusnarttu_2011.pdf
Sopimus koiran kaupasta http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/FDA52D9E-2366-4F7E-8195-39FEF004603D/0/kauppasopimus_2011.pdf
Sopimus uroksen sijoituksesta http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/8143E5AC-18C1-41D8-A213-8F707DE393C5/0/sijoitussopimusuros_2011.pdf
Pennun hinta, varausmaksu ja muuta
Omakoirasta katsottavan vakuutusarvon mukaan tiibetinmastiffin vakuutusarvo on 1200 euroa. Tämä hintahan on vakuutusarvo, pennulla sekä vanhemmallakin koiralla. Pennun hinnan taasen kasvattajat määrittelevät itse ;) Joten vakuutusarvo ei ole yhtä kuin pennun hinta. Mitä tutkitumpi koira on ja mitä menestyneempi näyttelyissä, sitä korkeampi vakuutusarvo koiralla on. Esim. PEVISA-tutkimukset nostavat koiran arvoa 200 eurolla, luonnetesti myös 200 eurolla jne.
Pennun hinta on kuitenkin pieni osa koiran todellisista kustannuksista, se ei siis ole asia missä kannattaa säästää. Se halpa pentu voi tulla huomattavan kalliiksi loppupeleissä. Voi olla että saat vain ”perävalotakuun”, eli et koskaan saa kasvattajalta neuvoja tai apua, eikä kasvattajaa kiinnosta millään tavoin pennun elämä ja hyvinvointi.
Pennun mukana saat AINA kirjalliset hoito- ja ruokintaohjeet!!!
Kysele myös kasvattajalta miksi ko. yhdistelmä on tehty, mitä sillä halutaan saada jne. Monesti kaikki kysymykset, jotka oli tarkoitus esittää, unohtuvat siinä pentulaatikon äärellä. Kirjoita siis kysymykset jo valmiiksi ylös, jotta muistat kysyä kaiken.
Pennusta voidaan maksaa varausmaksu, joka tarkoittaa, että kasvattaja myy sinulle pennun ja että sinä ostat pennun. Varausmaksun jälkeen et voi enää peruuttaa varaustasi, tai voit, mutta silloin varausmaksu jää kasvattajalle. Varausmaksun jälkeen myöskään kasvattaja ei voi päättää, että ei myy sinulle pentua. Maksa kuitenkin varausmaksu vasta kun olet nähnyt pennut ja emän! Älä tyydy pelkkiin suloisiin pentukuviin. (Niitäkin tapauksia on olemassa, vaikka ei tiibetinmastiffien parissa, että pentua ei ole ollut olemassakaan, ja varausmaksun saatuaan myyjä on kadonnut kuin pieru Saharaan.)
Onnea pennun etsintään!
Lopuksi vielä linkki youtubeen, valitettavan surullista katsottavaa siitä miten rotujen ulkomuodot ovat muuttuneet jalostuksen takia http://www.youtube.com/watch?v=Hex00WjSobE&feature
|